Alfons Cama i Saballs, biografia

Vaig néixer a Calonge (Baix Empordà), l’any 1952. Als deu anys em vaig traslladar a viure a Palamós. Hi vaig estudiar el batxillerat elemental als germans de la Salle. Vaig cursar el batxillerat superior i el Preu als Maristes de Girona. Els estudis superiors d’enginyeria industrial els vaig fer a Barcelona. He treballat en diferents administracions públiques; actualment exerceixo de jubilat. Resideixo a Tarragona des de l’any 1987.

Format en l'art de la narrativa a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès.

El meu primer relat, El camí dels cirerers, autopublicat, transita per la vida de qui va ser el primer alcalde de la nova democràcia en un poble imaginat de la geografia catalana, amb moltes pinzellades dels meus records d’infantesa. El text sencer: El camí dels cirerers

Un pessic a l’ànima és la meva segona novel·la. (Editorial Gregal, octubre 2013). Una incursió en l’existència del doctor Martí Pijoan que fa camí per la vila de Palamós i les ciutats de Girona i Barcelona. Un passeig per les seves vivències d’adolescència, de joventut i de descobriment. Dins d’una societat en ple canvi polític i de transformació de classes socials durant l’última meitat del segle passat.

Amb dits de molsa (Editorial Gregal, setembre 2015), la meva tercera novel·la, una historia d'immigració, de relacions humanes i d'amors per interès. Amb els carrers i la places de Tarragona, i l'altiplà peruà, com a rerefons.

L'olor de la seva pell (Editorial Gregal, novembre 2017). Quan les petges de la Guerra Civil marquen el caràcter de les persones.

El primer piteu (Editorial Gregal, maig 2019). Novel·la històrica. Segle XIV. La Guerra dels Cent Anys, les lluites de Pere el Cerimoniós amb Jaume de Mallorca, el camí de Sant Jaume i el monestir benedictí de Tavèrnoles marquen l’existència d’en Gerard fins a la seva arribada a la vila closa de Sant Llorenç a la Vall de Lord.  El món de la draperia, teixidors, paraires, comerciants de llana, telers i els primers tissatges de l’exitós «drap del Piteu»

El llarg silenci dels botxins (Editorial Trípode, octubre 2020) Quan la Sílvia Tibau camina pel Mercat de las Puces de París no s’imagina fins on la portarà una descoberta inesperada. Ni l’Albert Novák —el company de maduresa— sospita de l’actuació del seu avi, scharführerde l’exèrcit alemany a la França ocupada. Rastres de la guerra d’Espanya i l’horror de l’holocaust en un entramat de silencis per aflorar. La retirada dels vençuts cap a la nació veïna, els crims als camps de concentració o la foscor de la França col·laboracionista, són aspectes que embolcallen les històries personals d’aquest relat.
(Actualment estem preparant l'adaptació teatral de la novel·la amb el director xilè Alberto Barnuylle, que s'estrenarà els dies 22 i 23 d'octubre dins la progració de la Memòria Històrica de la l'Ajuntament de Tarrgona)

Un atre dijous de juny (Editorial La Verònica Cartonera, desembre 2021) és una novel·la curta (feta a mà, numerada) amb Barcelona d'espectadora i de protagonista.
Un dia en la vida d'un aprenent d'escriptor amb una seixantena llarga a sobre trascamant per la ciutat amb dos objectius predeterminats. Furgant en l'existència dels personatges que es creuen en el seu camí: la parella d'immigrants andalusos, l'empresari vingut a menys, la filla ornitòloga, el jove refugiat àrab, la jove despenjada... Amb problemàtiques ben vives: immigració, turisme de ciutat, malalties i vellesa... i el desig propiciat per un retrobament ple d'incerteses."

Col·laboro en la Revista Bagant, editada per l'Associació Cultural Federica Montseny de Santa Maria de Palautordera.

La Institució de les Lletres Catalanes m'ha inclós a la llista d'autors del programa Lletres a les Aules.

PREMIS I MENCIONS:

Premi de Narrativa Curta 2016 atorgat per Òmnium Cultural del Solsonès al relat Maria Cinta

Finalista al Premi Crexells de l'Ateneu Barcelonès a la millor novel·la publicada l'any 2017 per L'olor de la seva pell

Segon premi de Narrativa Curta Vila de Torelló, Sant Jordi 2021, atorgat per l'Associació d'Entitats de Torellonenques (ADET) al relat L'home dels elàstics blaus

Premi de Novel·la Curta, 2021, atorgat per l'Editorial La Verònica Cartonera al relat Un altre dijous de juny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada